TÜZÜK

Madde 1: Partinin Adı

Devrimci Komünarlar Partisi’dir. Kısa adı ise DKP’dir.

Madde 2: Partinin Amacı

Parti; proletaryanın nihai kurtuluşu için, modern sanayi proletaryası başta olmak üzere, işçi sınıfının, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve tüm ezilenlerin bilinçli, örgütlü ve öncü siyasi devrimci savaş örgütüdür. Devrimci Komünarlar Partisi, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurmayı hedefler; doğa ve insan uyumunu esas alır. Patriyarkal sistemi ortadan kaldırarak, bayrağında “herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar” şiarı dalgalanan komünist dünya toplumuna ulaşmak için savaşır.

Madde 3: Üyelik

Devrimci Komünarlar Partisi’nin amaçlarını ve programını benimseyen herkes, tüzüğü kabul etmek, saflarımızdaki disipline uymak ve en az bir parti organında profesyonel devrimci ruhla faaliyet yürütmek ve aidat ödemek şartıyla partiye üye olabilir.

Madde 4: Üyenin görevleri

a) Partiye üye olan herkes diğer tüm diğer koşulların yanısıra “gizlilik koşullarına” uygun olarak faaliyet yürütmeyi kabul eder. Parti, “kolektif önderlik, bireysel sorumluluk” temelinde faaliyet yürüten komünistlerden oluşur.

b) Devrimci Komünarlar Partisi’nin üyeleri, üst organların talimatlarını, kendi bulunduğu organların kararlarını ve verilen görevleri harfiyen yerine getirmekle, tüzüğün ve mücadelenin gereklerini hayata geçirmekle yükümlüdür.

c) Partinin ve yoldaşlarının güvenliğini korumak, direnişçiliği ilke edinmek, hiçbir şart ve koşul altında düşmana bilgi vermemek, mücadelenin gerektirdiği bilgi ve yetenekleri geliştirmek örgüt üyelerinin başlıca görevleri arasındadır.

Madde 5: Üyenin hak ve sorumlulukları

a) Parti üyeleri, organ toplantılarında ve parti örgütünün daha geniş iç tartışma platformlarında tüm görüş ve düşüncelerini özgürce açıklayabilir. Bağlı olduğu organın eylem ve çalışma programına ve kararların oluşması sürecine bireysel katkıda bulunabilir.

b) Üst kademelerden gelen kararları özgürce tartışarak katkı sunabilir veya itirazlarda bulunabilir. Ancak katkı ve eleştirileri sonuçlanıncaya kadar kararları uygulamakla yükümlüdür. Her üyenin doğrudan MK’ya başvuru yapma hakkı bulunmaktadır.

c) Parti üyelerinin, tüm organlara aday olma hakkı vardır. Parti organları, zorunlu haller dışında seçim yoluyla belirlenir.

Madde 6: Partinin yapısı

Devrimci Komünarlar Partisi; devrimci savaşımın tüm koşullarını harfiyen yerine getirebilecek kadrolardan oluşur. Parti devrimci zorun bir zorunluluk olduğu bilinciyle tüm illegalite koşullarına sadık kalmayı bir an dahi aklından çıkarmaz.

Partinin tüm üyeleri, aynı zamanda partinin tüm alanlarında faaliyet yürütmeye hazır olan devrimci kadrolarıdır.

Partinin askeri faaliyetinin içerisinde yer alan kadrolar bulundukları alanın doğası gereği askeri kurallara tabidirler. Bu askeri kurallar bir yönetmelikle belirlenir.

Partinin eylem kılavuzu, Marksizm-Leninizm’dir.

Parti organlar bütünlüğüdür. Partinin organları esas olarak şu kademelerden oluşur:

a) Hücre

b) Bölge Komitesi

c) Merkez Komitesi

d) Kongre

Madde 7: Hücre

Hücreler, partinin temel birimleridir. Fabrika, mahalle, okul ve demokratik alanlar ajitasyon, propaganda, örgütlenme ve politik eylemlemlilikler gerçekleştirmek üzere kurulurlar.

Madde 8: Bölge Komitesi

Bölge Komiteleri belirli bir bölgede yürütülen tüm parti faaliyetlerinin ve örgütlenme birimlerinin eşgüdümlü faaliyetini oluşturmak ve yönetmekle sorumludur. Bölge Komiteleri, partinin o bölgedeki çalışmalarının her düzeyinde görev alabilecek politik ve askeri gelişkinlikteki kadrolardan oluşur. Bölgenin temel yönetim ve sorumlu kademesi Bölge Komitesidir.

Madde 9: Merkez Komite

Merkez Komite, iki kongre arası en yetkili karar ve yönetim organıdır. Merkez Komite, politik önderlik ve askeri komuta ihtiyacına uygun olarak kurulur.

MK, kongre tarafından belirlenecek temel stratejik görevleri ve politik-askeri çizgiyi yerine geçirmekle yükümlüdür. Konre kararları doğrultusunda dönemsel ve günlük faaliyeti planlar ve yürütür. Örgütün alt kademelerini bu amaçlara uygun olarak oluşturur ve gerekli görevlendirmeleri yapar. Kongreye dönemsel çalışmalarıyla ilgili rapor sunar.

MK, üye ve yedeklerinin sayısı kongre tarafından, MK’nın iç örgütlenme ve işleyişi ise yine MK tarafından belirlenir.

Madde 10: Kongre

Kongre partinin en yüksek karar organıdır. Gerekli görüldüğü taktirde parti, MK tarafından olağanüstü kongreye çağrılabilir. (…)

Program ve tüzük dahil olmak üzere partinin stratejik ve taktik tüm görevleri kongre tarafından belirlenir. MK’yı seçer. Kongre kararları tüm üye ve organlar için bağlayıcıdır. Kongre delegeleri alt organlardan seçilerek gelirler.

Kongre kararları oy çokluğuyla alınır. Olağanüstü Kongre üyelerin üçte bir isteğiyle toplanabilir. MK, Bölge Komiteleri ve seçilmiş üyelerle parti, örgüt eylemlerinin ve örgütsel sorunlarının tartışılacağı konferanslar düzenleyebilir. Konferans kararları tavsiye niteliği taşır.

Madde 11: Parti İşleyişi

Marksist-Leninist bir parti olan Devrimci Komünarlar Partisi’nin temel prensibi “demokratik merkeziyetçilik”tir. Partinin tüm organları kendi üyelerinin katılım, hak ve sorumluluklarını gözeterek karar alma süreçlerini işletir. Ancak alınan kararlar, devrim mücadelesinin ve savaş gerçeğinin zorunlu kıldığı “çelik disiplin” ve davranış birliği ile hayata geçirilir.

Alt organlar, üst organlara, partinin tümü de MK kararlarına uymakla yükümlüdür. Alt organlar üst organların ve MK’nın talimatlarını süratle yerine getirmek zorundadır. Toplantı aralarında her organ, kendi kararlarının uygulanmasında organ sorumlusunun talimatları doğrultusunda hareket eder. Merkezi disiplin tek bir irade doğrultusunda ortak davranış için kadrolar ve birimler arası uyum ve görevlerin süratle ve başarıyla yerine getirilmesi şarttır. Her organ, çalışmalarıyla ilgili üst organlara rapor vermekle yükümlüdür.

Örgüt içi demokrasinin işletilmesinin yegane koşulu, örgüt içi açıklığa ve örgüt içi sorunlarda herkesin eşit bilgilendirilmesine dayalıdır. Yönetim organları, alt organlardan rapor isterken bu raporlara cevap da vermek mecburiyetindedir. Her yönetim organı, alt organları, kendi çalışmaları, başarı ve başarısızlık durumlarıyla ve örgütün genel sorunlarıyla ilgili raporlarla bilgilendirmek zorundadır.

Kararlar, demokratik merkeziyetçilik gereği oy çokluğuna dayanılarak alınır. Partide azınlık, çoğunluğa tabi olmak zorundadır. Ancak azınlığın, çoğunluk olma hakkı vardır. Bu çerçevede tüm örgüt üyelerinin partinin resmi kurullarında fikirlerini özgürce ifade etme hakkı vardır. Merkez Komitenin azınlığın fikirlerini örgütün bütün imkanlarıyla bütün üyelere ulaştırma görevi vardır. Ancak karar alındıktan sonra tüm üyeler partinin iradesine uymak zorundadır.

Örgütün bütününde özgür ve eşit yoldaşlık ilişkileri hakimdir. Hiçbir üyenin sınırsız ve belirsiz yetkileri yoktur. Her organ ve kişi, yetkilerini örgüt kongrelerinin ve onların seçtiği yönetim organlarının kendilerine verdiği sorumluluklardan alır. Tüzük karşısında herkes eşittir. Hangi kademede olursa olsun hiçkimse ve hiçbir organ keyfilik ve tüzük ihlali yapamaz.

Madde 12: Kadın Komünarlar Birliği

Devrimci Komünarlar Partisi, bütün parti üyesi kadınların oluşturduğu, örgütsel amacı kadın kurtuluş mücadelesi vermek olan özerk bir örgütlenmeye sahiptir. Bu örgütün adı Kadın Komünarlar Birliği, kısaltması KKB’dir.

Kadın Komünarlar Birliği, kendi karar alma ve yönetim mekanizmalarına sahiptir. Bu bağlamda kendi kararlarını Merkez Komite’ye ve Kongre’ye iletir.

KKB, işleyiş ilkeleri ve yapısal ilkeler açısından Devrimci Komünarlar Partisinin tüzüğüne bağlıdır.

Madde 13: Yaptırımlar

Yaptırımlar partide amaç değil, eğitim, hataları düzeltme ve görev bilincini yükseltmeye yönelik bir araçtır. Ancak yaptırımlar bir intikam yöntemi olarak kullanılamaz.

Kişi onurunu zedeleyen yaptırımlar yasaktır. Uygulayanlar sert şekilde yaptırımlara uğratılır.

Bütün organlar, kendi üyelerinden ve kendine bağlı organların üyelerinden tüzüğe uymayanlar görevini yerine getirmeyenler, partiye ve devrimci mücadeleye zarar verenler, kadına yönelik şiddet, taciz vb. suçlar işleyenler hakkında yaptırım uygulama hak ve yetkilerine sahiptir. Ancak yaptırımlar kadına yönelik suçlar dışında MK tarafından onaylandığında kesinleşir. Kadına yönelik suçlarda kadın organının yaptırımları, MK onayı aranmaksızın kesinlik kazanır.

Madde 14: Örgütsel suçlar

Partinin disiplin ve kurallarını bozmak, organ ve üst organ kararlarına bilinçli itaatsizlik, eylem anında verilen emirleri yerine getirmeme, kasıtlı olarak partiye, halkın canına, malına, onuruna ve özgürlüğüne, yoldaşlarına zarar vermek, düşmana teslim olmak, firar, esir düştüğünde örgüt sırlarını ifşa etme ya da korumama, kadına yönelik şiddet, taciz vb. suçlar yaptırım sebebidir.

Örgüte sızan düşman ajanlarına, bilinçli olarak düşmanla işbirliği yapanlara, itirafçı, işbirlikçilere uygulanacak yaptırımlar MK’nın yetki ve sorumluluğundadır.

Yukarıdaki yaptırımlar için üyenin örgüt içerisindeki sorumluluğu, suçun ağırlığı ve tekrarına göre ağırlık sırasına göre aşağıdaki yaptırımlar uygulanır.

-Uyarı

-Kınama

-Görevden geçici uzaklaştırma

-Yöneticilik görevlerinden alınma

-Partideden geçici uzaklaştırma

-Gözaltına alınma

-Tutuklanma

-Partiden ihraç

Son dört yaptırım, kadına yönelik suçlar dışında ilgili organlar tarafından ancak tedbir amaçlı uygulanabilir, ancak MK kararıyla kesinleşir.

İhraç edilen ya da istifa eden üyeler, ancak MK kararıyla yeniden üye yapılabilir.

Kınama ve daha ağır yaptırım alanlar en az bir yıl süreyle organ sorumluluğu yapamaz, yönetici organlarda görev alamazlar.

MK en az üçte iki çoğunlukla kendi üyelerini MK’dan ya da partiden çıkartmaya yetkilidir.

Yaptırım alanların üst organ ya da organlara kademeli olarak itiraz etme hakkı vardır.